TOR krijgt een nieuwe Wiersma C4

HOME / nieuws / TOR krijgt een nieuwe Wiersma C4

Maandag 27 november jl. zijn Jan Mellegers, Peter de Wijs en Ruud Wolberink naar Heerenveen afgereisd voor een uitgebreide botenschouw bij Roeiwerf Wiersma. Er staat in het botenplan voor dit jaar namelijk nog een nieuwe C4x gepland. Dat hing er even om maar met een flinke subsidie van het Tivoli fonds hebben we volgend jaar ondanks de fraaie loods toch het geld in kas voor aankoop. De wens gaat uit naar een Wiersma, dit om diverse redenen. De Wiersma is niet de goedkoopste maar heeft in de C boten categorie een uitstekende reputatie opgebouwd.

Kopen is natuurlijk eerst keuren, een Wiersma boot hebben we immers nog niet in de vloot. De 222 km in barslecht weer vlogen, dankzij Jan, in een vlucht voorbij. Ter plekke zijn we ontvangen door Alex Wiersma die de Wiersma werf in 2004 is begonnen. Als scheepsbouwkundige, met een achtergrond als succesvol jeugd en studenten roeier, kwam hij via het Bootsma spoor in het vak van zelfstandig botenbouwer terecht. Gespecialiseerd in bouwen van C2 en C4 boten werd het ons al snel duidelijk dat er veel passie en gedrevenheid in de werf zit. De werf is kleinschalig en individuele gebruikerswensen komen in maatwerk tot hun recht. 
Onze vragen werden zeer uitgebreid en diepgaand beantwoord. We zijn heel wat wijzer geworden over huid en stroomlijn effecten, verschillende eigenschappen die van invloed zijn op snelheid en stabiliteit en dus comfort van een boot.

Stabiel en goed wendbaar

Bij Alex Wiersma staat het niet stil, de C4 die we uiteindelijk gekocht hebben is een recente make over. Wat voor het gebruikersgemak erg belangrijk is dat de instap en uitstap een stuk makkelijker is, dit komt door de diepe plaatsing van het opstapdeel (te vergelijken met de Eltor/Bitor). Daarmee kunnen we beginnende roeiers en de oudere doelgroep een stuk makkelijker bedienen. De boot is stabiel, makkelijk vaarbaar en goed wendbaar. We hebben uitgebreid de bouwfasen kunnen bekijken en heel veel uitleg gehad. De foto’s die zijn van de C4 mal (groen), de ruwe romp en de boot na afwerking. De matcie heeft elders al naar een Wiersma C4 gekeken en is onder de indruk van de boot. De boot is relatief onderhoudsvrij en kent ook bij intensief gebruik een goede levensduur. Voor de diehards onder ons komt het marathon roeien op de grote rivieren en plassen ook onder bereik.

Beschikbaar in mei 2024

Het bestuur heeft de knoop snel doorgehakt en de boot is in bestelling. Zonder tegenslag wordt de boot in maart/april gebouwd en is in mei 2024 beschikbaar voor alle TOR leden. Een mooi vooruitzicht voor het nieuwe jaar.

Ruud Wolberink, Roeiadvies commissie.

Nieuwe-Wiersma-C4-3

meer nieuws

De Groene Groene Harttocht 2024

De Groene Harttocht op Tweede Pinksterdag

Op avontuur met Marijke, Inge, Maureen en Corien. Elk jaar organiseert...
Eiffeltorren Weerribben 2024

De Eiffeltorren naar de Weerribben

In het laatste weekend van de meivakantie reisden de Eiffeltorren...
Opening-loods-20241304-00005

Splinternieuw botenhuis geopend

Dankzij nieuwe loods is TOR klaar voor de toekomst  De...