Historie

HOME / VERENIGING / Historie

TOR bestaat sinds 1984

Dat jaar vroeg de KNRB aan Jan-Willem Kayser en Brigitte van Spaendonck om een neutrale roeivereniging op te richten in Tilburg die naast studentenroeivereniging Vidar kon bestaan. Uit verkennende gesprekken met onder meer gemeentes, de KNRB, diverse bedrijven, oud-roeiers, Vidar en de hogeschool bleek dat de oprichting van een nieuwe roeivereniging voor Tilburg een haalbare kaart was. In september van dat jaar vond de oprichtingsvergadering plaats. In april 1985 passeerden de statuten.

Aanvankelijk was er veel discussie over de locatie waar de nieuwe roeivereniging zich het beste zou kunnen vestigen. Naast de huidige locatie, op de kop van de roeibaan, werd ook de Tilburgse Piushaven als vestigingslocatie overwogen. Beide locaties kenden plussen en minnen. Uiteindelijk belandde de gloednieuwe roeivereniging Tilburgse Open Roeivereniging in de buurt van Vidar, in de gemeente Hilvarenbeek, op een steenworp afstand van recreatiepark Beekse Bergen.

Op de eerste ledenlijst van de Tilburgse Open Roeivereniging stonden 24 leden, inclusief de oprichters. De vloot van TOR bestond uit een handjevol geleende boten, waaronder een C4 van Vidar.

Moderne huisvesting

In de loop der jaren groeide zowel het aantal leden als de vloot van TOR. Om de groei bij te kunnen benen, kreeg TOR in 2004 een prachtig nieuw clubhuis dat door de leden eigenhandig gebouwd werd. In 2023 liet TOR een nieuw, modern botenhuis bouwen dat plaats kan bieden aan ruim honderd boten. Daarnaast bevat de nieuwbouw ook een bestuurskamer, bergruimte, een werkplaats en een grote trainingsruimte met roeimachines.

Moordregatta, later Oktoberregatta

Sinds 2004 organiseert TOR een grote, eigen wedstrijd: de Oktoberregatta. Aan deze achtervolgingsrace over 6,5 kilometer nemen elk jaar ruim honderd ploegen uit binnen- en buitenland deel. De Oktoberregatta heette in eerste instantie de Moordregatta, daarna de Droomregatta en uiteindelijk, sinds 2023, de Oktoberregatta. In 2020 ging de wedstrijd vanwege de wereldwijde coronapandemie niet door. In 2024 vindt de achtervolgingsrace voor de twintigste keer plaats.