Rijkswaterstaat werkt aan de kanaaloevers van het Wilhelminakanaal

HOME / nieuws / Rijkswaterstaat werkt aan de kanaaloevers van het Wilhelminakanaal

Misschien heb je al gezien dat er onderhoud aan de oevers van het Wilhelminakanaal plaatsvindt. Tijdens deze werkzaamheden worden met name de damwanden vervangen. Het werk wordt uitgevoerd door Combinatie Hakkers-Beens, in opdracht van Rijkswaterstaat.

Onderhoud aan de damwanden

Damwanden houden de oevers en het water in het Wilhelminakanaal op zijn plek. Op diverse locaties in het Wilhelminakanaal zijn dit nog voornamelijk oude constructies van beton en staal. Hierdoor zouden taluds en bermen in de toekomst kunnen afschuiven. Onveilige situaties als deze wil Rijkswaterstaat we voorkomen. Daarom worden vervangen deze verouderde damwanden vervangen door nieuwe stalen constructies. Zo blijft het Wilhelminakanaal nog lange tijd veilig voor de scheepvaart en voor gebruikers van de
omliggende wegen. Lees meer over damwanden.

Nieuwe fauna-uitstapplaatsen

Om ook ruimte te blijven bieden aan dieren maakt Rijkswaterstaat tussen Tilburg-Oirschot enkele fauna-uitstapplaatsen. Een FUP is een constructie in de damwand waardoor dieren, die per ongeluk in het water belanden, makkelijk in en uit het water kunnen komen.

Vervangen wrijfgording

Niet op elke locatie hoeft de complete oeverconstructie te worden vervangen. Zo zijn er ook locaties aan het Wilhelminakanaal waar enkel de wrijfgording wordt vervangen aan de waterzijde. Een wrijfgording is een balk die de damwand verstevigt. De huidige wrijfgording is van hout. De nieuw aan te brengen wrijfgording is ook van hout.

Volg de werkzaamheden  via de BouwApp

Wil je de voortgang van de werkzaamheden volgen? Dan kan dat via de Bouw App. Je kunt kunnen de app gratis downloaden in de appstore of in Google Play en vervolgens het project ‘Groot Onderhoud Vaarwegen 7a’ zoeken en volgen.

Download de BouwApp voor jouw telefoon

Brug Biest-Houthakker

meer nieuws

De Groene Groene Harttocht 2024

De Groene Harttocht op Tweede Pinksterdag

Op avontuur met Marijke, Inge, Maureen en Corien. Elk jaar organiseert...
Eiffeltorren Weerribben 2024

De Eiffeltorren naar de Weerribben

In het laatste weekend van de meivakantie reisden de Eiffeltorren...
Opening-loods-20241304-00005

Splinternieuw botenhuis geopend

Dankzij nieuwe loods is TOR klaar voor de toekomst  De...