Wedstrijdroeien – TOR

Wedstrijdroeien kan heel intensief zijn, maar is een geweldige manier om je krachten te meten met andere roeiers, om fysiek (en mentaal) fit te worden en te blijven en een wedstrijd is uiteraard
een mooi doel om voor te trainen. Afhankelijk van de wedstrijd train je 2-5 keer per week, alleen voor de nationale wedstrijden met een afstand van 2 km is het aan te raden om vaker te trainen mits je wil meekomen op landelijk niveau
(zie daarvoor hieronder het kopje wedstrijden).

Op TOR trainen de meeste veteranen wedstrijdroeiers (ouder dan 27 jaar) gemiddeld tussen de 2-4 keer per week. Onze junioren wedstrijdroeiers trainen gemiddeld 4-6 keer per week en nemen deel aan de landelijke wedstrijden.
Er zijn genoeg mensen die voor de gelegenheid een wedstrijd willen starten en hier gericht naartoe trainen. Een wedstrijdroeier op TOR traint in een jaar voor meerdere wedstrijden, waarbij enkele wedstrijden populair zijn onder de leden.
Enkele bekende wedstrijden op landelijk niveau waar vaak TOR-leden aan deelnemen zijn bijvoorbeeld de Novembervieren (4 km), Heineken Roeivierkamp (4 of 3 afstanden), Head of the river Amstel (8 km), Dommelregatta (7,5 km) en uiteraard onze eigen Moordregatta (6,5 km).
Voor een compleet overzicht van alle wedstrijden en competities kan je kijken op de website van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB). Een populaire wedstrijd in het buitenland is bijvoorbeeld de Brugge Boat Race (7 km in Brugge, België) of de FISA Masters WK (wisselende locaties op de wereld).


Hieronder staan de 10 stappen beschreven die je moet ondernemen om voor TOR te kunnen starten.

1. Zorg dat je een leuke ploeg hebt om mee te starten! Samen is gezelliger en je stimuleert elkaar in de trainingen om voor je doel te gaan, namelijk de wedstrijd.
2. Kies een leuke wedstrijd uit. Als je hierin onervaren bent, vraag gerust aan de meer ervaren leden op de club wat voor soort wedstrijd het is en of jullie daar tussen passen. Je kan ook altijd contact zoeken met de wedstrijdcommissaris, zij kan je er alles over vertellen.
3. Maak eventueel een trainingsschema, zodat de hele ploeg weet hoe jullie naar de wedstrijd toe gaan werken en wat er verwacht wordt. Vraag gerust eens een ervaren lid of hij/zij jullie wil coachen.
4. Vraag de boot aan. Om boten mee te mogen nemen naar wedstrijden moet er toestemming zijn vanuit de Roei Advies Commissie.
5. Sommige boten hebben ook toestemming nodig om in te trainen, maar dit zijn met name enkele S4 en S5 klasse boten. In MyFleet is achter de boot aangegeven of er permissie nodig is.
6. Zorg dat je een wedstrijdcontract ondertekend hebt! Dit kunnen we niet vaak genoeg zeggen, maar om in Nederland roeiwedstrijden te kunnen starten moet je bij de KNRB een wedstrijdcontract hebben ondertekend waarin je o.a. verklaard dopingvrij deel te nemen aan wedstrijden. Aanvragen gaat bij de secretaris, zij stuurt je dan verdere instructies. Doe dit altijd, het is al met één muisklik gebeurd en anders kun je niet deelnemen aan wedstrijden.


7. Regel een auto met chauffeur die de botenwagen kan trekken. TOR heeft een eigen botenwagen die met een B-rijbewijs getrokken mag worden onder enkele voorwaarden. Wat die voorwaarden zijn kun je navragen bij de Commissaris roeien
8. Regel een wedstrijdtenue van TOR. Iedereen die voor TOR uitkomt moet in clubkleuren starten, blauw en geel. Het officiële roeipak is te koop op de vereniging op elke tweede zaterdag van de maand. Een T-shirt om in te starten kun je ook kopen. Op de nationale wedstrijden verwachten we van onze leden die in glad materiaal roeien dat je een TOR- roeipakje draagt. De leden in C-materiaal mogen ook T-shirts dragen.
9. Regel de inschrijving voor de wedstrijd. Via de website kun je, nadat je ingelogd bent, onder wedstrijden het wedstrijdinschrijfformulier invullen en versturen. Op die manier krijgt de wedstrijdcommissaris jouw inschrijving binnen en zal jouw ploeg inschrijven voor de wedstrijd. Betaling geschiedt in eerste instantie door TOR, maar wordt tweemaal per jaar gefactureerd aan de betreffende leden.
10. En starten maar!
TOR is blij met alle enthousiaste leden die een wedstrijd willen varen. We zullen dan ook altijd proberen je te ondersteunen waar mogelijk. Schroom dus niet om ervaren leden te bevragen over de wedstrijden, trainingsschema's of voor coaching. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt! Voor vragen over het wedstrijdroeien en alles wat daarbij komt kijken of eventuele suggesties omtrent trainen of wedstrijden
kan je altijd contact opnemen met de wedstrijdcommissie via: Commissaris roeien Veel plezier!

-->