In het roeien bestaan verschillende soorten roeiwedstrijden op verschillende niveaus. De meest voorkomende afstand in het wedstrijdroeien is de 2 km race. Wedstrijden van deze afstand worden in het hoofdseizoen (april-juli) verroeid op wedstrijdbanen door het hele land, zoals bij TOR in Tilburg. Hierbij racen 6 ploegen met een start vanuit stilstand boord-aan-boord naast elkaar tot de finishlijn. Dit type wedstrijd wordt verroeid op landelijk niveau en is ook de standaard afstand op internationaal niveau zoals wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen. Roeiers die deelnemen op deze afstand trainen gemiddeld 5-8 keer per week.
De 2 km races worden voornamelijk op landelijk niveau en in het hoofdseizoen verroeid, waarbij de langere afstanden meer favoriet zijn op regionale wedstrijden en vaker plaatsvinden in het voor- en najaar. Daarnaast zijn de lange afstanden (> 4km) en de 1000 meter wedstrijden populair onder de veteranenroeiers.
Naast de 2 km wedstrijd bestaan er ook wedstrijden over langere afstanden, van 4 tot 100 km, maar ook kortere afstanden zoals 1 km of sprinten over 500 meter.
Categorieën
In het roeien wordt een onderscheid gemaakt in leeftijdscategorieën.
Daarnaast wordt een onderscheid gemaakt in de senioren categorie in ervaring en gewonnen wedstrijden (beginneling, overgangsklasse, senioren A) en binnen de veteranencategorie wordt een onderscheid gemaakt in leeftijdsklassen. De jongste categorie is veteranen A. In deze categorie mogen alle veteranen uitkomen, zolang ze 27 jaar of ouder zijn.
Je mag als oudere veteraan altijd in een jongere categorieën starten, maar niet andersom. Als je in een ploeg roeit, dan geldt de gemiddelde leeftijd van alle roeiers. De leeftijd van de stuur telt hierbij niet mee. Alleen de leeftijd die je in het betreffende jaar gaat behalen telt en niet de leeftijd die je op dat moment hebt als je dat jaar nog niet jarig bent geweest. Vergeet ook niet dat alle roeiers minimaal 27 moeten zijn. Er mag dus geen roeier van 25 tussen zitten, ook al is dan de gemiddelde leeftijd boven de 27.
De volgende categorieën worden onderscheiden in het veteranenroeien:
A 27 t/m 35 jaar
B 36 t/m 42 jaar
C 43 t/m 49 jaar
D 50 t/m 54 jaar
E 55 t/m 59 jaar
F 60 t/m 64 jaar
G 65 t/m 69 jaar
H 70 t/m 74 jaar
I 75 t/m 79 jaar
J 80 t/m 84 jaar
K 85 jaar en ouder
Boottoewijzingen
Boottoewijzingen worden bepaald door de Roeicommissaris en de Wedstrijdcommisaris en zij worden met advies bijgestaan door de Roei Advies Commissie. Bij de boottoewijzing wordt gekeken naar het aantal ploegen dat één bepaalde boot aanvraagt, de ervaring en prestaties uit het verleden van de ploeg en eventuele goede kansen op een hoge klassering in het te starten veld.
Vraag ruim op tijd de boot aan, vooral bij populaire wedstrijden waar veel TOR-ploegen naartoe gaan. Op deze manier kunnen we sneller de boottoewijzing uitvoeren. De volgorde van aanvragen of inschrijven via wedstrijdinschrijving@rvtor.nl is geen garantie op de beste boot.
Inschrijven en betalingen
De wedstrijdcommissaris verzorgt de inschrijvingen op wedstrijden voor TOR-leden. TOR schiet het wedstrijdgeld voor de wedstrijd voor en maakt ook het wedstrijdgeld voor de betreffende wedstrijd over, maar zal dit 1 à 2 maal per jaar weer terugvorderen van de betreffende leden. Hierover ontvang je dan een mail met het verzoek het verschuldigde wedstrijdgeld van de afgelopen periode over te maken naar TOR.
Zorg er voor dat je ruim op tijd je inschrijving doorgeeft via wedstrijdinschrijving@rvtor.nl, het liefst ruim twee weken voor het sluiten van de inschrijving van de wedstrijd.
De actuele open inschrijvingen voor roeiwedstrijden in Nederland vind je op inschrijvingen.knrb.nl.
Bij een inschrijving vermeld je het volgende:
- Namen ploegleden (van boeg naar slag)
- Naam stuurman of –vrouw (indien van toepassing)
- Leeftijd ploegleden
- Te starten veld (bijvb. DV4* of HV8+)
- Voorkeur boot (bijvb. Dominator of Klaver Vijf)
Wedstrijdtenue
Op TOR bestaat ons roeipakje uit een donkerblauwe broek en donkerblauw bovenstuk met een gele bies op de zijkant en het TOR-logo op de rug. Voor regionale wedstrijden is het ook mogelijk in een TOR-shirt te starten. Voor de landelijke wedstrijden is het roeipakje vanuit TOR verplicht, anders loop je kans op een waarschuwing van de wedstrijdleiding.
Het belangrijkste op veel wedstrijden is tevens dat je uniform gekleed dient te gaan. Voor de exacte regels omtrent kledinggebruik op wedstrijden kan je het wedstrijdreglement van de KNRB inzien op hun website of het reglement van de betreffende wedstrijd raadplegen. Op TOR is elke laatste zaterdag van de maand een kledingverkoop voor clubleden, waarbij onder andere roeipakjes,
shirts en roeiturtles verkocht worden.
Botentransport
TOR heeft een eigen botenwagen die gebruikt kan worden door haar leden. De botenwagen kan zonder aanhangerrijbewijs (enkele as) gereden worden met een geschikte auto ervoor. Voor deze kwalificaties kan je mailen naar roeien@rvtor.nl. De botenwagen dient gereserveerd te worden in het MyFleet-systeem, dit kan je ook via hetzelfde mailadres doen zodat de bowa voor een langere tijd gereserveerd kan worden.
Mochten er verder geen andere leden naar de wedstrijd gaan of je hebt zelf geen mogelijkheid om de botenwagen te rijden, dan is het mogelijk om voor de meeste grotere wedstrijden extern vervoer te regelen. Dit doen wij meestal via de Botenwagen Compagnie uit Eindhoven. Hier zijn dan kosten aan verbonden die afhankelijk zijn van de afstand naar de wedstrijd. Deze kosten zijn volledig voor rekening van de betreffende roeier(s).
Voor junioren geld een andere regeling waarbij TOR het grootste deel van het transport zal betalen. Mocht je van dit externe botentransport gebruik willen maken, geef dit dan ruim op tijd aan bij je inschrijving via wedstrijdinschrijving@rvtor.nl. Bij populaire wedstrijden ligt de botenwagen al snel vol, dus wees op tijd met aanvragen