Interview met een aantal deelnemers van het S2 examen

Op zaterdag 29 juni deden we mee met het S2 examen. Tijdens de 7 lessen leerden we roeien in ongestuurde C boten en in de C-skiff. Via whatsapp organiseerden we dit interview.

Wat is het allerbelangrijkste dat je hebt geleerd?

Wies van Gils trapt af: ”Ik heb tijdens de instructielessen verschillende dingen geleerd. Bijvoorbeeld dat ik mijn armen laag moet houden, waardoor de riemen niet te diep in het water komen. Bien lette daar erg op. Ria maakte me duidelijk dat ik mijn slag langer moet maken. En door het gevoelige bootje, merkte ik meteen het effect van die verbeterde slag. Ik keek ook constant om, bij de oversteek naar de kom constant! Jeanette zag me instabiel naar de overkant komen en verplichtte me 5 slagen te maken en dan pas om te kijken. Ik voelde me meteen stabieler in de boot! Heel fijn, de individuele aandacht! Heb ik aanleggen geleerd? Wel de techniek, maar het ging niet echt goed! De verbeterde roeitechniek en het eenpersoonsbootje heeft me de vrijheid op het water doen voelen!”

Aan welke skills heb je vooral gewerkt?

Kees van de Ven legt uit: “Als oudere starter is het roeien een heuse uitdaging. Bien, Ria, Jeannette en Marijke, verstaan de kunst om stap voor stap met helder duidelijke instructies, het vertrouwen te krijgen. Veilig boord, zet af op het voetenbord, maak de haal af, juist inbuigen, gebruik de recover. Ingrediënten die ertoe doen en die voor mij de balans in de boot hebben gebracht. Ik heb heel veel geleerd en geïnspireerd om door te gaan. Hartelijk dank!”

Je had al roeiervaring waardoor je kon starten met de lessen voor het S2 examen. Wat zijn je ambities?

Eva Ruzius vertelt: “Ja! De roeiervaring die ik had was eigenlijk alleen het boordroeien, dus ik heb ontzettend veel geleerd met de s1/s2 cursussen! Mijn ambitie is natuurlijk om door te gaan, mijzelf te verbeteren en als het kan ook wel wedstrijden te roeien. Ik hoop dit in het buitenland voor te kunnen zetten na mijn verhuizing.”

Hoe heb je geoefend voor het examen?

Eva Schoonderwoerd geeft uitleg: “Ik kreeg duidelijke tips om aan mijn roeihaal te werken. Ik moest bijvoorbeeld beter mijn armen naar achter halen en minder diep insteken. Dat was helder en duidelijk en heb ik veel geoefend. Op vrijdag bij de instuif kon ik rustig oefenen.”

Wat zijn je plannen nu je S2 hebt afgerond?

Rutger deelt zijn leuke ambities: “Mijn plannen met S2 op zak zijn; lekker veel meters maken in c1x gedurende de zomervakantie. Zodra de mogelijkheid zich aandient voor een vervolgcursus, dan wil ik daar graag op intekenen. Verder lijkt het me erg leuk om met ervaren mannenboten mee te roeien, om ook daarvan te leren. Tijdens mijn studententijd, 25 jaar(!) geleden heb ik aan (competitie)boordroeien in 4-en en 8-en gedaan. En eerlijk gezegd, het boordroeien begint toch wel een beetje te kriebelen.” 😉

Was je zenuwachtig voor het examen?

Bettina Menke vertelt lachend: “In het begin helemaal niet. Ik had goed geoefend en voelde me best zeker. Pas toen ik zag hoe druk het was en ik gelijk bij het eerste aanlegmanoeuvre de ballenlijn raakte, werd ik totaal zenuwachting. De examinatoren maakten aantekeningen. Dit is het dus, dacht ik en toen had ik het: Examenvrees! De feedbackgesprekken op het eind heb ik als heel prettig en leerzaam ervaren.”

Wat waren de uitdagingen tijdens het examen?

Miriam Vliegenthart moet even denken: “Het binnenhalen van de ballenlijn, dat was al een paar weken uitgesteld en nu was er genoeg hulp beschikbaar. Daardoor was de ruimte om aan te leggen beperkt en dat is al niet mijn sterkste punt… De S1 groep deed ook succesvol examen en de twee boten wisselden steeds van stuur, omdat dit ook getoetst werd. En dan waren er nog de motorboten… De lessen vond ik heel leuk en leerzaam, maar het examen was door alle obstakels vreselijk spannend… Ik ben geslaagd en ben enorm blij dat ik deze in de pocket heb. Er zit inmiddels een lijstje omheen!”

Welke tips kun je geven aan de volgende groep die start met S2?

Ilse Smulders legt uit: “Wees relaxed in de boot niet krampachtig, riemen losjes in de hand en pas trappen als ze goed in t water liggen. Je merkt dat het dan soepeler gaat. En vooral… check eerst of alles goed zit, dus riemen goed in de dollen (erg belangrijk) en voetensteun zover dat je met de je riemen niet langs je heen naar achteren kunt.”

Bedankt Bien, Ria, Marijke en Jeanette voor het geduld en de leuke leerzame lessen.