Beste Torren,

Diginieuws verschijnt gegarandeerd onregelmatig. Soms is het lang wachten, andere keer komt ie snel. Deze Diginieuws is EXTRA belangrijk, want er wordt weer steeds meer geroeid en het materiaal heeft zorg nodig. Daarom lees het artikel van de MATCIE.
Verder nog enkele wetenswaardigheden.


Tot op TOR.
Redactie.

Vanuit de Materiaalcommissie meldt Siem Zwaard het volgende:
De matcie knort. Van tevredenheid, wel te verstaan. Want de meeste boten waarin geroeid wordt, zijn nog nooit zo schoon geweest als de laatste tijd. Dat roeit fijn en is goed voor ons dure materiaal, dat daardoor minder hard slijt. Toch zien we af en toe, dat onwennigheid na een lockdown zijn tol eist. Daarom de onderstaande checklist voor de onvermijdelijke puntjes op de i.
Hoe heurt het eigenlijk (ook alweer)
Na het roeien maak je alles schoon, verdeel eventueel het werk en houd afstand. Het lijkt heel wat, maar in de juiste volgorde is schoonmaken een fluitje van een cent:
 • Je legt (voor en) na het roeien de riemen met de bolle kant van de bladen naar beneden. Dan slijten de bladuiteinden het minst: liever lakken dan plakken.
 • De boot gaat in de bokjes en je sopt die stevig uit. Maak zand los, zodat dit er straks goed uitgespoten kan worden. Zand is onze vijand.
 • De slidings maak je flink nat met Glassex of desinfectans en neem je af met papier. Je controleert of de slidings schoon zijn door er met je vinger door te strijken. Nog vuil = verder poetsen. Je voelt dan ook meteen of slidings hobbelig zijn geworden en vervangen moeten worden (s.v.p. melden).
 • Wieltjes spuit je vanaf de zijkant goed nat met Glassex of desinfectans, zodat het vuil uit de lagers loskomt. Met een papiertje tegen de wieltjes rijd je het bankje wat heen en weer, zodat het papier vuil opneemt. Ook dan voel je hobbels en slijtage.
 • Alles waar je met je handen aankomt, desinfecteer je: dollen, dolkleppen (of hekje of overslag), de schroeven op de dolkleppen, de voetenborden (riempjes, veters, klittenband), het zitvlak van de bankjes. Als je alles goed nat gemaakt hebt, hoef je e.e.a. niet met een papiertje af te drogen, want dan haal je het desinfectans er weer af. Gebruik papier desnoods wel om desinfectans te verdelen als daarvan te weinig is.
 • Zorg dat de luchtkastdeksels dicht zijn, anders komt daar onnodig water in. Spuit de binnenkant van de boot uit, zodat al het vuil loskomt (vooral zand is schadelijk). Na spuiten de deksels weer losdraaien, zodat de luchtkasten in de stelling kunnen ventileren.
 • De boot leg je vervolgens met de buik of kiel naar boven, je sopt de huid af en spuit die schoon.
 • De tennisballen kunnen nu op de dollen en de boot kan nat naar binnen. Ook houten C-boten als Ram, Hildr, en dergelijke, want die hebben we goed in de lak gezet.
 • Voordat je de riemen naar de botenloods brengt, spoel je aan de kade de bladen goed af in kanaalwater: zand eraf.
 • De riemen breng je vervolgens (in elke hand één) met het blad naar voren naar de stelling bij het fietsenrek.
 • Daar leg je de riemen op, maakt ze schoon, desinfecteert de condooms en de plek waar je ze vastpakt bij dragen. Niet afdrogen.
 • De riemen kunnen vervolgens terug de rekken in, waarbij je erop let, dat ze komen te hangen met de bladen in de juiste richting (verschilt per rek) en de bootnamen zichtbaar.
Schade: Snel melden, snel gerepareerd
Schade en slijtage meld je bij voorkeur via My-Fleet, of anders rechtstreeks bij mij als ik rondloop. Geneer je niet, schade ontstaat nooit expres en slijtage al helemaal niet. Roeien blijft mensenwerk en niemand heeft nog op zijn of haar donder gehad voor melden van schade of slijtage. Hoe eerder gemeld, hoe eerder gerepareerd en hoe eerder jij en anderen weer met plezier roeien.
Een aantal matcieleden klust en/of roeit inmiddels weer en sommigen zijn al geprikt. Meest geconstateerde bijwerking: een opgewekt gevoel zoals bij Asterix, die in de ketel met toverdrank is gevallen.
 
Roeien in een tweetje voor gevaccineerde TORleden.
Er komen steeds meer vragen van TORleden of zij in een ongestuurd tweetje kunnen roeien, als beide roeiers, die niet een huishouden vormen twee keer gevaccineerd zijn. 
Dat is een begrijpelijke vraag. Het bestuur staat dit echter niet toe, omdat wij menen dat we niet de bevoegdheid hebben af te wijken van het standpunt van de Rijksoverheid m.b.t. de 1,5 m. Ook de KNRB volgt deze richtlijnen. Overigens geldt dit voor alle meermansboten.

Bericht van de penningmeester
In 2020 had TOR een financieel uitdagend jaar: enerzijds waren een aantal financiële verplichtingen aangegaan en anderzijds sloeg kort daarop Corona in alle hevigheid toe. We hebben vorig jaar aan bestrating / led-verlichting ca € 10.000 uitgegeven, aan boten / riemen / riggers ruim € 21.000, en aan drie ergometers iets meer dan € 3.000.
Ik heb eind 2020 een beroep gedaan op de relevante Rijks Subsidieregeling en op basis van deze uitgaven € 6.940 subsidie aangevraagd.
De afgelopen week is deze subsidie vrijwel geheel toegekend en TOR ontvangt binnenkort € 6.885. Daarmee komt de Verlies & Winst Rekening 2020 net op nul uit. Ik ben daar, als uw penningmeester, heel blij mee.
Jan Mellegers
Aanvulling van de MOORD REGATTA COMMISSIE
Martijn van de Put in de Moordregattacommissie 
 Je las het vorige keer in Diginieuws: Tammo van den Bos, Jolanda Venselaar, Dianne de Kok, Joost van der Meer en Ingrid de Koning deden een oproep in de hoop een leuke voorzitter voor de Commissie Moordregatta te vinden.
Tijdens de TOR Zoom meeting van 25 februari meldde Martijn van de Put zich al spontaan als commissielid aan. Supertof! Waarom?
Martijn verklaart zich nader: “Omdat ik zelf al best een tijd bij TOR zit en de sfeer altijd hartstikke gezellig is. Ik vind het daarom ook leuk om de vereniging te helpen en te steunen in dit soort activiteiten.” En zo is het. Welkom Martijn!
Nu alleen die leuke voorzitter nog. Blikken en bier uitdelen op de wedstrijddag. Iets voor jou?
Voor jullie gelezen.
In het blad ROEI! Staan telkens weer lezenswaardige zaken. Deze keer wil ik onder jullie aandacht brengen de site van www.roeimuseum.nl een digitale omgeving met 400 zalen.
Volg verder ook www.roei.nu 
HK

SCHOONMAAK actie.
De organisatie van deze actie meldt dat de film te zien is op OMROEP TILBURG.
Kijk dit op:  https://www.youtube.com/playlist?list=PLIfVB8Ttye0FLwwd7PGFqznVwoXajQjbC


STEMMEN
Denken jullie ook nog even aan het stemmen op onze mooi club?
Iedereen kan stemmen op Tilburgse Open Roeivereniging via https://www.clubvanhetjaar.nl/tilburgse-open-roeivereniging .
De gemeentewinnaars worden bepaald op basis van de meeste stemmen dus stuur deze link door naar vrienden en bekenden!
 
 
 
 
Copyright © 2021 Tilburgse Open Roeivereniging – TOR, All rights reserved.
Nieuwsbrief voor leden van RV TOR

Our mailing address is:
Tilburgse Open Roeivereniging – TOR
postbus 10255
TilburgNb 5000 JG Tilburg
Netherlands

Archief