Vier jeugdroeiers uit Rio trainen in Tilburg in aanloop naar het WK-roeien in Rotterdam

Vier jeugdroeiers uit Rio trainen in Tilburg in aanloop naar het WK-roeien in Rotterdam

In Rio werden ze voor weken aaneen ‘verbannen van hun eigen roeiwater’ vanwege de Olympische spelen. Daarom zijn vier Braziliaanse jeugdroeiers: Uncas Batista, Lucas Verthein, Daniel Afonso, Bernardo Timm, en hun trainer Paulo Vinicius de Souza de afgelopen periode neergestreken op de Tilburgse Watersportbaan. In de aanloop naar hun deelname aan het WK roeien in op de Willem-Alexanderbaan in Rotterdam, dat dit weekend start, zijn de jonge roeiers deze dagen te gast bij de Tilburgse Open Roeivereniging.

Hun Braziliaanse begeleider Cesar Boggian kent Tilburg goed vanuit zijn eigen roeiverleden. Hij kon één ploeg  onderbrengen bij vrienden in Hilvarenbeek. De andere ploeg logeert in het Bastion-hotel op loopafstand van de baan. Daniel en Bernardo zullen in Rotterdam starten in de 2x, Lucas in de J18 skiff en Uncas skifft in de BLM1x-under23 categorie. Lucas en Uncas waren al eerder in Tilburg. Ze deden ook mee aan de ZRBwedstrijden in juni van dit jaar. Daar won Lucas zijn skiff race en werd Uncas tweede. Op de Henley-Regatta in Canada werden Lucas en Uncas allebei eerste. Wat Rotterdam gaat brengen weten ze nog niet. ‘We don’t know our opponents, but we will give it our absolute best’.

Ze zijn zeer te spreken over het roeiwater in Tilburg en de gastvrije ontvangst. ‘Mooi glad trainingswater om aan je techniek te schaven’ zegt Bernardo en Lucas vult aan ‘en het is cool dat je hier zo’n mooi lang stuk kan varen. Helemaal tot aan Haghorst. Alleen die bruggen zijn eng laag. Dat zijn wij in Rio niet gewend. Het is bijna of je je hoofd gaat stoten’. Ook vinden ze het hier lekker rustig. Zéker in Hilvarenbeek. Maar hun uitstapje naar het centrum van Tilburg vonden ze erg leuk. ‘But it’s no Rio of course’. En de kwaliteit van het water? ‘Ach die beelden van vies water en dooie vissen in Rio zijn een once-a-year-thing. Het is er echt niet altijd zo smerig’. Maar wel veel drukker dan hier. En vooral meer golven en deining.

Wie die Willem Alexander is waar de Rotterdamse baan naar genoemd is weten ze eigenlijk niet. ‘Oh, your King!? You have a real king? And he is in Rio now?’ Nadat ze de plaatjes hebben bekeken van WA en Maxima in Rio gaat het over de medaillespiegel van Nederland en Brazilië. Helaas geen medailles bij het roeien voor Brazilië. De twee andere Brazilianen die ook in Rotterdam zullen uitkomen (Xavier Vela en Willian Giaretto) werden in Rio afgelopen week tweede in de C-finale. Lucas geeft aan dat hij denkt dat er veel meer mensen zouden moeten gaan roeien. ‘Het is zo’n prachtige sport en het heeft me zoveel gebracht. ‘Als kind zat ik de hele dag in m’n dooie eenzame eentje als een malle te gamen. Nu ben ik fit en heb ik wilskracht en een fantastische ploeg om me heen. Dat effect is zo sterk, dat zouden meer mensen moeten kunnen ervaren’. ‘Maar Brazilië is arm. Niet veel mensen kunnen zich permitteren wat wij kunnen’ vult Bernado aan.

En dan stappen ze alle vier in de boot. Het is warm en zonnig op deze woensdagmiddag op TOR. De baan ligt er spiegeltjeglad bij. Soepel varen ze weg. Laten we hopen dat dit een mooie opmaat is naar hun WK in Rotterdam. TOR wenst Bernardo, Lucas, Daniel en Uncas superveel succes!


Bft-->m/s

Zoeken

Archief