TOR on tour : Brugge 2016

TOR on tour : Brugge 2016

Net als vorig jaar deed de heren Master acht van TOR weer mee aan de Brugge Boat Race. Het kanaal van Brugge is een mooi parcour waar je over een afstand van 5km het maximale uit je ploeg kan halen ter voorbereiding op Heineken en/of Head of the River later in maart. Het was er ook nu net als vorig jaar prachtig zonnig weer, maar met een verradelijke koude snijdende wind.

Op zaterdagochtend de acht delen en riggers er af, de geleende Vidar 4x- ook afriggeren en ook de GladiaTOR ging mee, de dames Master ploeg met Dorien, Mandy, Marije en Maran gestuurd door Nicole ging ook naar Brugge. Zo wordt de TOR delegatie elk jaar iets groter.

Op zaterdag stond de acht op het programma, Caspar, Paul, Peter de Wijs, Jos, Boris, Guus, Robert-Paul en Michiel werden door Michel Breedveld het koude water opgestuurd. Bijna 60 achten deden op zaterdag mee aan de achten race. Het was wind tegen, zonnetje en iedereen was scherp om te knallen. Oproeien in een klotsbak is toch altijd weer lastig, maar we waren goed opgewarmd voor de start. Het was omdraaien en we dachten nog even genieten van de zon, maar het begon meteen. De eerste twee achten werden op gelijnd en vanuit een vaste start weg geschoten door de kamprechter. Wij waren paar twee en moesten tegen MWC (Maastricht) starten. De start was verre van vlekkeloos, de twee slagen startklaar in de inpik en de rest van de boot in de uitpik, “opgelet AF” en weg waren ze de Masters uit Tilburg. Hoe ongelijk kun je starten…..

De start werd snel vergeten en MWC werd snel achter gelaten. In een tempo 28-29 werden de 5km gevaren. Niet echt degelijk, niet goed, maar voor het niveau van de trainingen die gedraaid waren ok. We roeiden in een soort niemandsland en wisten er nog een eindsprintje uit te persen. Zo werden we uiteindelijk 4de abssoluut en 9de omgerekend. Dat had / moet eigenlijk nog harder kunnen. Maar goed het was weer een mooie race en tijd voor afriggeren en op zoek naar een eetlokatie. Caspar haaft zich daar over ontfermd en zo zaten we in een heerlijk roeiers restaurant , goede sfeer, sterke verhalen, voldoende eten (en drinken) en goed gezelschap. Een deel van de ploeg bleef in Brugge (de 4x- en de dames moesten op zondag nog) en de anderen gingen weer naar Tilburg.

Op zondag stond er een nog hardere wind en deze sneed lekker door je kleren heen. De dames en heren ploeg gingen gelijktijdig het water op (terwijl de supporters de warmte van het terras en de warme chocolade melk opzochten J). Het was wat drukker met kleinere nummers en jeugdploegen op het water, en de wachttijd bij de start was veel langer en veel kouder dan een dag ervoor. Afgekoeld tot het nulpunt (of daaronder) werd er gestart. De heren (Michiel, Peter, Bors en RP) hadden in de 4x- één tegenstander een ploeg uit Frankrijk en daarachteraan kwam de gestuurde Breda 4x+. onze dames ploeg had ook de inhaal ambitie, maar dat was een beetje hoogmoed…..

De Duitse ploeg voor de heren gaf in startgebied al aan of we ze niet te hard en met te veel golven konden inhalen…. Na een 500-700 m en een flitsende start en lekkere cadans werden deze duitsers ingehaald. Michiel had ze scherp in het vizier en we gingen er snel overheen op naar het volgende team. De Fransen en de Breda ploeg bleven op gepaste afstand, of beter wij liepen iets uit. Het draaide weer als vanouds. Michiel keek om en zag dat we op koers lagen om de tweede ploeg in te halen, maar kennelijk had de voorinliggende stuur van deze ploeg een short-cut gezien en stak bijna haaks over waardoor wij in de sandwich werden genomen (bekijk de beelden op Youtube).

Met veel moeite wisten we ons los te maken en moesten toen vaststellen dat de Fransen en Breda wel heel dicht op ons zaten. Dat werd nog ene flinke ploeter race. Het ritme was gebroken en Breda wist ons in een gedegen haal in te halen. In de eindsprint wisten wij in een tempo 35+ toch weer Bredate passeren, maar we wisten dat winst er niet in zat. De dames ploeg moest na de heren het parcours verkennen en roeide in een degelijke haal (het was trouwens een andere ploeg omdat zowel Maran als Marije niet konden varen) werden twee heren ploegen ingehaald en werden daarmee 11 overall (met omrekening) net één plaats voor de heren ploeg. De heren hadden de derde snelste tijd.

Het was weer een mooi roeiweekend, Brugge is een gezellige stad en de wedstrijd is goed georganiseerd, de Brugse Zot na de race valt altijd goed, alleen mag de temperatuur iets hoger worden en de wind iets minder. Op naar de volgende wedstrijd, de Heineken Roei vierkamp op de Amstel in Amsterdam op 12-13 maart, waar de acht en de dames vier weer zullen optreden.

Hier zijn de uitslagen

Foto’s kun je op Facebook van Brugge Boat Race vinden en natuurlijk ook op de TOR Facebook pagina.

 


Bft-->m/s

Zoeken

Archief